Finn ditt hverdagseventyr

Som friluftsfotograf er jeg hele tiden på jakt etter å fange gode motiver, minner og stemningen ute på tur. Og som mange andre har også jeg store drømmer, om å kunne dra på de virkelig lange og heftige turene man leser om på blogger eller i bøker. Når man er i full jobb, strekker ikke alltid tiden til – da handler det om å gjøre selv de korte turene i nærområdet til små eventyr. Etter min mening er disse turene i nærområde minst like viktige og fantastiske som de lange ekspedisjonene i ukjent terreng. Jeg håper at jeg kan inspirere til å pakke sekken, snøre på skoene og ta en tur ut i den flotte naturen som ligger rett utenfor utgangsdøren deres.

Miniekspedisjon

Start med å lag en plan for hvor du vil gå. Det kan være fra jobb og hjem, gjennom skogen til noen i familien, over til nabobygda eller rundt vannet – mulighetene er mange.
Bildet over er fra en tur vi kalte for “Heddalsåsen på langs”. Vi ble kjørt til kirka i nabobygda Gransherad og skulle gå hjem igjen til Notodden, dette tok en helg. Vi visste lite om hvordan terrenget ville bli, men klarte å finne en fin rute som gikk over myr, fjell, grusvei, sti og skogsterreng. Min neste miniekspedisjon er å gå hjem fra jobb som ligger ca. 3 mil hjemme ifra med bil – kanskje litt lengre å gå.

Kjentmannsmerket

Notodden Tursistforening har noe som kalles for “Kjentmannsmerket”. De gir ut en bok hvert andre år og boka består av 15 poster som man kan finne rundt i nærområdet. Turene strekker seg fra helt enkle og korte turer, til de som er litt mer krevende. Målet er å finne de forskjellige postene, og stemple boken for hver tur. Etterpå kan man sende inn denne og vinne premier. Dette gjorde at jeg fant helt nye turområder rundt der hvor jeg bor, lærte noen historier om stedet, og kom i kontakt med mange andre som også letet etter poster. Sjekk ut din lokale turistforening om de har noe lignende. Jeg vet noen har noe som kalles Ti-toppern, Til Topps, Sykkelpostene og Urbane turposter.

Fisketur

Nå begynner virkelig sesongen for å fiske med stang. Dette er noe man virkelig bør ta med barna på – jeg husker selv hvor stas det var å få være med min pappa på fisketur da jeg var liten. De fleste steder i Norge er det ikke så langt til nærmeste fiskevann eller elver og det trenger ikke bli dyrt. Vi fisket med en trepinne, 4 meter med fiskesene, en krok og meitemark som vi hadde gravd i hagen. Jeg vokste opp et steinkast fra elva du ser på bildet over. Der hadde jeg min aller største fiskeopplevelse da jeg var 9-10 år. Jeg og en kompis skulle på en av våre første telturer alene utenfor bakgården å fiske etter storørreten. Og etter mange timer og det mørknet beit det på kroken! Jeg var vettskremt da sena ulte nedover elva – denne var større ende jeg hadde hatt på tidligere! Etter en tøff kamp fikk Stolt Stoltesen sin aller største ørret på 1,7kg på land. Jeg klarte ikke vente med å sykle hjem for å vise den til alle!

Fotojakt

Man trenger ikke så langt for å fange de fineste øyeblikkene! Dette er like vedder jeg bor, en kveldNordlyset hadde tatt turen sørover for å vise seg frem.
Man trenger ikke det dyreste speilreflekskameraet med det største objektivet fra Canon eller Nikon for å ta fine bilder. Det handler om er å være på rett sted til rett tid, fange øyeblikket og lyset. I dag kan man ta knallbra bilder med mobiltelefonen, som man nesten alltid har med seg. Så ha alltid et kamera med deg og se etter de fine motivene,knips i vei og ta mange bilder!

Padling

Det er noe med å komme seg ut på vannet og bare flyte rundt. De siste årene har padling blitt en stor del av hvordan jeg forflytter meg ute på tur. Man kan komme seg til steder man aldri før har utforsket, fiske underveis og kanskje campe på en øde øy? Her finnes det mange muligheter; packraft (som jeg bruker), kano, kajakk, gummibåt eller luftmadrass. Dersom du ikke har båt selv, finnes det mange padleklubber rundt i Norge hvor man kan låne alt utstyr, lære og være sosial sammen med andre padleglade. Etter som man blir tryggere, så kanskje elvepadling frister?

Padling under storflommen

For meg handler det om å snu dårlige situasjoner til noe positivt, som f.eks. i fjor høst da det var storflom på Notodden. Og elva strakk seg en kilometer utenfor sine bredder oppover jordet, helt frem til bakgården til moren min. Det var en mulighet jeg ikke kunne la gå fra meg. Så da var det bare å blåse opp båten og sette ut fra verandaen til ho mor og padle rundt i nabolaget og rundt inne i skogen. Dette skapte mange blide fjes og mange stoppet for å ta bilder og for å slå av en prat.

17. Mai ute i det fri?

Det nærmer seg 17. Mai og da begynner det virkelig å bli fint ute i skog og mark! Dersom du har mulighet, anbefaler jeg å ta turen ut på tur de fridagene man har rundt 17. Mai og feire grunnlovsdagen ute! Ta med hele familien, gode venner eller dra alene. I sekken bør du minst ha med et flagg, noe godt å spise og drikke. Er det snø kan man jo gå i 17. Mai-toget på ski over fjellet? Arranger noen leker. Dette skal være en kosetur! Og det beste av alt, man slipper det stresset som det ofte er denne dagen.

Mat

Ikke glem å skjem deg bort med litt god mat på tur! Du kan lage så og si all mat ute på tur om du er litt kreativ og gjør litt forarbeid hjemme. Kutt opp grønsaker og kjøtt, og pakk det i små poser eller matbokser. Skal kjøttet marineres, kan du like godt gjøre dette hjemme (husk å ha dette i noe som er tett, og gjerne sikre med en pose utenpå der igjen), så marineres den frem til du er fremme og er klar til å spise. Har selv laget pizza, kylling i pita, brød, hamburger og mye mer på primusen på tur.

Dette er fra en tur opp på åsen bak huset. Vi gikk opp rett etter at vi var ferdig på jobb, lå under åpen himmel og gikk ned igjen før arbeidsdagen startet dagen etter. Utsikt utover hele byen, en saftig hamburger med ost og bacon stekt på bål og godt selskap! Kan det bli bedre?

 

Orginalt skrevet for Helsport.no/blogg

Legg igjen en kommentar